به گزارش خبرگزاری بینالمللی اهلبیت(ع) ـ ابنا ـ هزاران نفر در عدن و استانهای جنوبی یمن در تظاهراتی که از آن بهعنوان انقلاب گرسنگان یاد شده است، شرکت کردند. این اعتراضات در واکنش به سقوط ارزش ریال در مناطق جنوبی یمن و نبود خدمات عمومی صورت گرفت و معترضان خواستار سرنگونی شورای ریاستی یمن و دولت وابسته به ائتلاف سعودی-اماراتی شدند و این دو را همراه با کشورهای ائتلاف، مسئول بحران کنونی به دلیل اختلافات داخلی دانستند.
اعتراضات در عدن شب گذشته برای سومین روز متوالی ادامه یافت و دامنه آن به استانهای لحج، الضالع و أبین گسترش پیدا کرد، در حالی که ارزش پول ملی یمن همچنان در حال سقوط است. نرخ دلار از ۲۳۰۰ ریال فراتر رفته و هر ریال سعودی بیش از ۶۰۰ ریال یمنی معامله میشود که منجر به افزایش قیمت کالاهای اساسی در جنوب یمن، شده است.
در حالی که دولت احمد بن مبارک تنها به اعلام تأمین مقدار محدودی دیزل برای بیمارستانها، فرودگاه و بندر عدن بسنده کرد، وزارت بهداشت وابسته به ائتلاف سعودی در یمن نسبت به وقوع فاجعهای بهداشتی به دلیل توقف فعالیت بیمارستانها در جنوب این کشور هشدار داد. همچنین وزارت ارتباطات اعلام کرد که خدمات این بخش در جنوب یمن، به زودی به دلیل کمبود سوخت متوقف خواهد شد. با توجه به کاهش امیدها برای اقدام ائتلاف سعودی در پاسخ به این بحران، مردم جنوب یمن خواستار خروج این نیروها از کشور شدند و شعارهایی مشابه آنچه در دهه ۱۹۶۰ میلادی علیه استعمار بریتانیا سر داده میشد، مانند «بیرون برو ای استعمارگر از سرزمین آزادگان» را سر دادند.
متهم کردن امارات به نابودی زیرساختهای یمن
معترضان ائتلاف سعودی-اماراتی و دولت وابسته به آن را به نابودی زیرساختهای ملی در جنوب یمن بهویژه پالایشگاه عدن که دههها سوخت نیروگاههای این کشور را تأمین میکرد، متهم کردند. همچنین، کنترل بنادر اصلی و کاهش نقش بندر عدن به نفع بنادر اماراتی و غارت منابع معدنی حضرموت از جمله برداشت غیرقانونی شنهای سیاه توسط امارات از دیگر اتهامات مطرحشده توسط معترضان بود. برخی فعالان شبکههای اجتماعی نیز سقوط خدماتی در عدن را نتیجه یک سیاست تخریب عامدانه دانستند که از طریق ابزارهای محلی ائتلاف سعودی، اجرایی شده است.
بحران سیاسی در میان نیروهای وابسته به ائتلاف سعودی
افزایش خشم عمومی، بحران میان گروههای وابسته به ائتلاف سعودی در جنوب یمن را تشدید کرده و این گروهها، یکدیگر را مسئول بحران دانستهاند. شورای انتقالی جنوب که مورد حمایت امارات است، دولت مشارکتی در جنوب یمن که بر اساس توافق ریاض شکل گرفت را به فساد و ناکارآمدی متهم کرد و سقوط سیستم برق شهر عدن را نوعی مجازات جمعی دانست که در چارچوب جنگ خدماتی دولت علیه این شهر اجرا میشود.
برای نخستین بار، شورای انتقالی جنوب، تهدیدی برای مداخله مستقیم و کنترل درآمدهای عدن نکرد، چرا که هزینه ماهانه تأمین برق این شهر ۵۵ میلیون دلار است. این امر میتواند دولت مشارکتی در جنوب یمن را به شانه خالی کردن از مسئولیتهایش وادار کند و شورای انتقالی جنوب را بهعنوان مسئول مستقیم خدمات شهری در عدن، معرفی کند. به همین دلیل، این شورا موضع ضعیفی اتخاذ کرده و تنها از مطالبات معترضان حمایت کرده است. در مقابل، «احمد بن دغر» نخستوزیر پیشین، دولت را به تشدید بحران مشروعیت و افزایش رنجهای مردم متهم کرد.
بیاعتنایی شورای ریاستی و عربستان
در همین حال، ائتلاف ملی احزاب و گروههای سیاسی یمن که اواخر سال گذشته با حمایت آمریکا تشکیل شد، بحران شدید خدماتی و اقتصادی در جنوب یمن را ناشی از فساد و ناکارآمدی دولت عدن دانست. در واکنش به بحران، شورای ریاستی یمن، نشستی اضطراری در محل اقامت خود در ریاض برگزار کرد، اما هیچ راهحلی برای مشکلات عدن اعلام نکرد. علاوه بر این، شورای ریاستی حتی درخواست کمک فوری از عربستان برای تأمین سوخت نیروگاههای عدن را مطرح نکرد، زیرا گفته میشود که دیوان پادشاهی سعودی پیشتر چنین درخواستی را رد کرده بود.
..............................
پایان پیام/ ۲۶۸
نظر شما