از بعضی آیات قرآن می‌توان استفاده کرد که حتی یهود و نصارا نیز در زمان حضرت مهدی (علیه السلام) وجود دارند؛ ولی نظام حاکم، نظام مهدوی خواهد بود؛ بنابراین ظهور حضرت مهدی (علیه السلام) به معنای ایجاد عدالت واقعی در وجود تک تک انسان‌ها نیست.

۱۲ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۱
ویژگی‌های حکومت امام زمان و امکان ظلم در زمان حکومت مهدوی

خبرگزاری بین‌المللی اهل‌بیت (ع) - ابنا
پرسش:
ویژگی‌های حکومت امام زمان (علیه‌السلام) چیست؟ آیا در زمان حکومت امام عصر (علیه‌السلام) به هیچ‌وجه ظلم و ستم نخواهد بود و انحرافی صورت نخواهد گرفت؟

پاسخ:

ویژگی‌های حکومت امام زمان (علیه‌السلام)

حکومت امام عصر همانند حکومت پیامبران و اولیای الهی است و با تأکید بیشتر و در ابعادی گسترده‌تر به اجرای احکام الهی می‌پردازد. تفاوت این حکومت با حکومت‌های الهی پیشین در جهانی بودن آن است؛ به این معنا که اجرای کامل احکام الهی در سرتاسر دنیا محقق می‌شود. ویژگی‌های حکومت مهدوی عبارت‌اند از:

احیای فرهنگ قرآن
اولین اقدام آن حضرت پس از استقرار حکومت، تشکیل کلاس‌های قرآن و ترویج فرهنگ قرآنی است:

«اَلسَّلامُ عَلَیکَ یا تالِی کِتابِ اللهِ وَ تَرَجمُانَه.» (1)

وفور نعمت‌های آسمانی و زمینی
امام صادق (علیه‌السلام) فرمود:

«وقتی قائم قیام کند، بر اساس عدالت حکومت می‌کند، ستم از بین می‌رود، راه‌ها امن می‌شود و برکات زمین استخراج می‌گردد.» (2)

در زمان حکومت حضرت، آب‌ها و سرچشمه‌ها فراوان و محصولات چند برابر می‌شوند:

امام حسن مجتبی (علیه‌السلام) فرمود: «زمین گیاهان خود را بیرون می‌آورد، آسمان برکاتش را فرو می‌فرستد و گنج‌ها نمایان می‌شود.» (3)
امام باقر (علیه‌السلام) فرمود: «هیچ خرابه‌ای در زمین باقی نمی‌ماند مگر آنکه آباد می‌گردد.» (4)

اقامه نماز
از امام صادق (علیه‌السلام) در تفسیر آیه «الَّذِینَ إن مَکَّنّاهُم فِی الارضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّکاةَ...» (5) سؤال شد. حضرت فرمودند:

«این آیه درباره آل محمد (صلی‌الله‌علیه‌وآله) تا آخرین امام و مهدی و یاران اوست که خداوند مشرق و مغرب زمین را در اختیار آنان قرار می‌دهد، دین را به وسیله ایشان آشکار می‌کند، بدعت‌ها و باطل را نابود می‌کند و همان‌طور که سفیهان حق را از بین بردند، عدالت را برقرار می‌سازند.» (6)

برنامه مهدی (عج) شامل موارد زیر است:

اقامه نماز
در زیارت آل یاسین آمده است: «اَلسَّلامُ عَلَیکَ حینَ تُصَّلی.» (7)
توجه ویژه به نماز از برنامه‌های اصلی حکومت مهدوی است.

پرداخت زکات
مهدی (عج) مانع زکات را مجازات می‌کند:

امام صادق (علیه‌السلام) فرمود: «دو خون در اسلام حلال است که حکم آن را جز قائم آل محمد (علیه‌السلام) اجرا نمی‌کند: سنگسار زانی محصن و گردن زدن مانع زکات.» (8)

تقویت توان علمی
یکی از برنامه‌های حکومت مهدوی ارتقای توان علمی جامعه است. منتظران امام زمان باید عاشق علم و در تمام رشته‌ها ممتاز باشند.

امام صادق (علیه‌السلام) فرمود: «علم بیست‌وهفت بخش دارد. همه آنچه پیامبران آورده‌اند، تنها دو بخش است و مردم تاکنون بیش از این را نمی‌دانند. وقتی قائم ما قیام کند، بیست‌وپنج بخش دیگر را آشکار و در میان مردم گسترش می‌دهد.» (9)

رشد و حکمت اجتماعی

امام باقر (علیه‌السلام) فرمود: «در زمان حکومت مهدی، حکمت به اندازه‌ای رشد می‌کند که زن در خانه خود با قرآن و سنت رسول خدا قضاوت می‌کند.» (11)

رنج و تلاش برای استقرار عدالت
از امام باقر (علیه‌السلام) پرسیدند: آیا ظهور مهدی مشکلات را خودبه‌خود حل می‌کند؟ فرمود:

«اگر چنین بود، پیشانی پیامبر زخمی نمی‌شد و دندانش نمی‌شکست.» (12)
این نشان می‌دهد که استقرار حکومت مهدوی نیازمند تلاش و کوشش است.

امکان وجود ظلم در حکومت امام زمان (علیه‌السلام)

حکومت حق به این معنا نیست که همه افراد عادل یا معصوم شوند؛ ممکن است افراد منحرف یا اعمال خلاف نیز وجود داشته باشد. برای مثال، در زمان حضرت سلیمان (علیه‌السلام)، برخی به دنبال وسوسه‌های شیطان بودند و جادوگری را برای ایجاد تفرقه میان مردم یاد می‌گرفتند. (سوره بقره، آیه 102)

ریشه گناه در هوس‌های شخصی است که با وجود حکومت حق، همچنان باقی می‌ماند. حتی یهود و نصارا نیز در زمان امام مهدی (علیه‌السلام) حضور خواهند داشت، اما نظام حاکم، نظام مهدوی خواهد بود.


منابع

1. احتجاج، ج 2، ص 492

2. ارشاد مفید، ج 2، ص 384

3. احتجاج، ج 2، ص 290

4. کمال‌الدین و تمام‌النعمه، ج 1، ص 330

5. سوره حج، آیه 41

6. بحارالانوار، ج 51، ص 47

7. احتجاج، ج 2، ص 492

8. کمال‌الدین و تمام‌النعمه، ج 2، ص 671

9. بحارالانوار، ج 52، ص 336

10. غیبت نعمانی، ص 238

11. غیبت نعمانی، ص 284