به گزارش خبرگزاری بین المللی اهل بیت(ع) - ابنا - روزنامه «یدیعوت آحارونوت» مقالهای از ران بن یشای، تحلیلگر نظامی خود را منتشر کرد. یشای در این مقاله بر این واقعیت تأکید کرد که کابینه «اسرائیل» این حقیقت را نادیده گرفته که «حماس یک نهاد مذهبی تندرو و خارجی نیست که خود را بر مردم تحمیل کند بلکه بیانی سازمان یافته و واقعی از خواستههای اکثریت جمعیت غزه است که بیش از دو میلیون نفر هستند.» وی اظهار داشت: «طبق مطالعات فرهنگی و بررسی آرزوها و ایدئولوژی ساکنان فلسطینیها، حماس همان غزه و غزه همان حماس است.»
یشای از کابینه راست افراطی به سرکردگی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی که اصطلاحاتی مانند «سرنگونی حماس» و «پیروزی کامل» را بیان میکند، شدیدا انتقاد کرد. او گفت که اینها عباراتی مبهم از دنیای ادبیات و شعر هستند، نه عبارات زندگی حقیقی و نمیتواند به عنوان اهداف و خواستههای یک کابینه مسئول مدعی «دشمن ایدئولوژیک ظلم» مطرح شود. وی در همین چارچوب، خواستار تدوین الزامات توقف جنگ به صورت عملی و روشن و پرهیز ار ادعاهای موهوم شد.
این تحلیلگر نظامی خاطرنشان کرد: «اسرائیل قادر به کشتن همه اعضای حماس نخواهد بود و ممکن است در اخراج آخرین عضو حماس و مقامات ارشد آن هم موفق نشود، اما میتواند خواستار آن شود که باریکه غزه از تمام زیرساختهای تروریستی، از جمله تونلها، بمبافکنها، گلولههای خمپاره و وسایل انفجاری خلع شود. در همین راستا اگر یک نهاد بین المللی برای اجرای آن تعیین نشود، ارتش اسرائیل باید خودش این کار را انجام دهد، حتی اگر بیش از یک سال طول بکشد.»
وی افزود: دومین شرط عملی این است که حماس در غزه قدرت نداشته باشد که در این صورت اسرائیل نیازی به تلاش زیادی نخواهد داشت، زیرا حماس چندین بار اعلام کرده است که خواهان سلطه و حکومت بر باریکه غزه نیست، بلکه خواستار باقی ماندن در آنجا به عنوان یک عنصر سیاسی مسلح مانند حزب الله و یک نهاد مقاومت مسلحانه است.
به گفته یشای اسرائیل باید از دست کشیدن حماس از قدرت، استقبال کند، اما باید با هر نوع تسلیحات حماس، به شدت مخالفت کند.
وی معتقد است که درخواست کنار گذاشتن حماس از کنترل غزه و خلع سلاح باریکه غزه برای دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و جامعه بین المللی قابل قبول خواهد بود.
نویسنده در ادامه یک خواسته عجیب از میانجیها و صلیب سرخ مطرح و خاطرنشان کرد که حماس ملزم شود که گروگانها (اسیران اسراییلی) را در میان جمعیت هیجانزده مردم آزاد نکند زیرا به گفته وی این اقدام جان اسرای اسرائیلی را تهدید میکند.
وی با اشاره صریح به دلیل ارایه این درخواست، از مشاهده «صحنه آزادی سه نفر از اسرای اسراییلی به عنوان فرصتی مناسب برای به تصویر کشیدن قدرت حماس» ابراز ناراحتی کرد.
در ادامه نیز آوی عیسی خاروف، دیگر تحلیلگر سیاسی همین روزنامه اتفاقات جاری را یک شکست سیاسی توصیف کرد اما دلیل آن را به کابینه بنیامین نتانیاهو نسبت داد چراکه آگاهانه این گونه تصمیم گرفت و در نتیجه به حضور حماس در غزه را تداوم بخشد.
این تحلیلگر گفت: «وضعیت سه زندانی (اسیر) زن آزاد شده اسراییلی در حین انتقال به خودروهای صلیب سرخ در قلب غزه، در محاصره هزاران فلسطینی و صدها فرد مسلح با سربندهای سبز، میزان شکست سیاسی اسرائیل و کابینهای که آگاهانه تصمیم به تداوم حکومت حماس در غزه گرفته است را برجسته کرد.» وی افزود که این صحنه نشان داد حماس پس از 15 ماه جنگ همچنان به قوت خود باقی است.
خاروف نوشت: «اگرچه کابینه نتانیاهو اعلام کرد که به محض شروع جنگ برای نابودی همه جانبه حماس تلاش خواهد کرد، این جنبش نه تنها از نظر نظامی دوام آورد، بلکه حاکمیت آن نیز دست نخورده باقی ماند.»
خاروف دلیل این امر را عمدتاً ناشی از اقدام کابینه نتانیاهو دانست چراکه با وجود هشدار مقامات، مفسران و کارشناسان امنیتی بی شمار مبنی بر این که یک جلسه برای بررسی ایجاد جایگزین حاکم برای حماس باید برگزار شود، در غیر این صورت کل این جنگ، بیهوده خواهد بود، کابینه چندین ماه از برگزاری چنین جلسهای خودداری کرد.
به نوشته این تحلیلگر سیاسی، نتانیاهو این خواسته را رد کرد و این اقدام در نهایت منجر به تشکیلات جایگزین در باریکه غزه به جای تشکیلات خودگردان فلسطین و جنبش فتح شد. نتانیاهو همچنین به دلیل ملاحظات سیاسی و ترس شدید خود از بن گویر و اسموتریچ از انجام این کار خودداری و بهانه کرد که تشکیلات خودگردان فلسطین نیز به همان بدی حماس است.
خاروف مدعی شد که «در 15 ماهی که از 7 اکتبر تا کنون گذشت، میشد راه را برای ورود تشکیلات خودگردان فلسطین به غزه با همراهی دیگر نیروهای عربی هموار کرد تا جایگزینی برای حماس باشد؛ اما نتانیاهو از آن امتناع کرد.»
وی با اشاره به این نکته قابل توجه که کشورهای عربی موافقت خود را با هرگونه ایفای نقش در باریکه غزه قبل از توقف جنگ رد کردند، خاطرنشان کرد: «تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری از جمله اردوگاه آوارگان جنین، علیه حماس و جهاد اسلامی فعالیت کرد هرچند موفقیت زیادی نداشت.»
این تحلیلگر خطاب به کابینه نتانیاهو این پرسش را مطرح کرد که «اگر واقعا طبق ادعای برخی از وزرای کابینه فعلی، تشکیلات خودگردان فلسطین به همان اندازه حماس بد است چرا کابینه به آن اجازه داد تا به کار خود ادامه دهد، وجود داشته باشد و حتی از نظر اقتصادی و امنیتی به کابینه کمک کند؟ نتانیاهو، که از سال 2009 تقریباً به طور مداوم بر سرکار بوده، برای از بین بردن یا برچیدن تشکیلات خودگردان فلسطینی، هیچ تلاشی نکرد؟ چرا نیروهای امنیتی «اسرائیل»، ارتش و شینبت، تشکیلات خودگردان فلسطین و نهادهای آن را شریکی شایسته برای «کمک به خنثی کردن تروریسم حماس» میدانند؟»
وی در پایان نوشت: در آن سوی مرز، حماس به حکومت خود، ساخت تونل و جذب افراد بیشتر ادامه خواهد داد در حالی که هیچ جایگزینی برای آن تعیین نشده است.
آموس هارل، تحلیلگر برجسته نظامی در روزنامه هاآرتص نیز در مقاله ای اعتراف کرد که حماس در نمایش قدرت در باریکه غزه موفق بود و از طریق حضور صدها مرد مسلح، نمایشی از نیروی نظامی و نشانههایی از حکومت غیرنظامی خود ارائه کرد. کاروانهای اعضای حماس در وانتهای تویوتا، از نوع معروفشده در 7 اکتبر و شلیک هوایی به نشانه شادی، تلاش زیادی برای ایجاد روایت پیروزی در چشم مردم غزه انجام داد.
این تحلیلگر تاکید کرد که نباید فریب اظهارات نتانیاهو را خورد، او می توانست مدتها پیش حدس بزند که نتیجه جنگ این گونه میشود.
هارل در ادامه به تشریح نتایج اعطای امتیاز بازگشت دستهجمعی ساکنان شمال غزه پرداخت و نوشت: با عقبنشینی از محور «نتزاریم»، هجوم گسترده بیش از یک میلیون نفر به شمال غزه آغاز خواهد شد؛ حتی اگر توافق آتشبس پس از شش هفته آینده به اتمام برسد، ارتش اسرائیل برای جنگ دوباره مشکلات فراوانی خواهد داشت.
این تحلیلگر نظامی، نتانیاهو را مسئول این امتیازات دانست، زیرا او از بحث در مورد هر راه حلی که فردای آن روز به حماس در نوار غزه می پرداخت، به ویژه هرگونه مداخله تشکیلات خودگردان فلسطین در اداره غزه، خودداری کرد.
وی خاطرنشان کرد: اگر رئیس جمهور آمریکا اصرار کند که جنگ در باریکه غزه باید پایان یابد، نتانیاهو به سختی میتواند از آن سرباز بزند.
هارل در پایان با اشاره به تصاویر منتشرشده از مبادله اسیران نوشت: « پیام کلی این ویدئوها واضح است؛ حماس از تونلهای غزه و از زیر آوار بیرون آمد. پس از ماهها جنگ هرگز متلاشی یا ناپدید نشد.»
.....................
پایان پیام
نظر شما