استاد برجسته حوزه و دانشگاه گفت: کنار هم جمع شدن مذاهب کنار یکدیگر و اطلاع از مذاهب دیگر، نقش مهمی در وحدت دارد که اسلام هم برای آن آمده است.

۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۹
حجت‌الاسلام بی‌آزار شیرازی: اطلاع از مذاهب یکدیگر، نقش مهمی در وحدت دارد

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی اهل‌بیت(ع) ـ ابنا ـ آیین نکوداشت مقام علمی حجت الاسلام و المسلمین دکتر عبدالکریم بی‌آزار شیرازی شامگاه سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ به همت انجمن ادیان و مذاهب حوزه با همکاری مجمع جهانی تقریب، دانشگاه ادیان و مذاهب، دبیرخانه‌ی شورای برنامه‌ریزی مدارس علوم دینی اهل سنت و موسسه مذاهب اسلامی در سالن همایش دبیرخانه انجمن‌های علمی حوزه در شهر قم، برگزار شد.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر عبدالکریم بی‌آزار شیرازی استاد حوزه و دانشگاه در این مراسم با اشاره به تفاوت حوزه علمیه در طول زمان اظهار کرد: وقتی حوزه علمیه امروز را با حوزه علمیه پیش از انقلاب اسلامی، مورد مقایسه قرار می دهم، می بینم که پیش از انقلاب در حوزه بیشترین توجه به فقه بود و توجهی به شناخت ادیان و مذاهب در آن دوره نبود. اغلب دشمنی ها و سوء تفاهم ها به دلیل بی اطلاعی پیروان ادیان و مذاهب از یکدیگر است. قرآن بین مسلمانان و حتی پیروان ادیان، الفت ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: از زمانی که علم مقارن کنار رفت، تعصبات بیشتر شد و کار به جایی رسید که حتی پیروان مذاهب اربعه اهل سنت هم پشت سر هم، نماز نمی خواندند. آیت الله العظمی بروجردی با چاپ کتاب الخلاف شیخ طوسی، فقه مقارن را احیا کردند و با ارسال کتاب المبسوط شیخ طوسی و تفسیر مجمع البیان به علمای اهل سنت، کاری کردند که این علما به عظمت تفسیر و فقه اهل بیت(ع) پی ببرند. شیخ عبدالمجید سلیم استاد شیخ شلتوت گفته بود من توصیه می کنم که تفسیر مجمع البیان به عنوان برجسته ترین تفسیر، معرفی شد.

استاد برجسته حوزه و دانشگاه افزود: کنار هم جمع شدن مذاهب کنار یکدیگر و اطلاع از مذاهب دیگر، نقش مهمی در وحدت دارد که اسلام هم برای آن آمده است. فقه مقارن ابتدا در حوزه علمیه قم، احیا شد و پس از آن شاهد احیای آن در الازهر نیز بودیم. ابتدا فقه مقارن بین چهار مذهب اهل سنت بود و سپس فقه زیدی و فقه امامی هم به آن اضافه شد. مذاهب آیینه یکدیگر هستند و می توانند کنار هم جمع شوند و از مزایای یکدیگر استفاده کنند. دعوت امام خمینی(ره) به اقتدا به اهل سنت در نماز جماعت، نقش زیادی در تقریب داشت.

وی خاطرنشان کرد: ما در پایبندی به نص با اهل سنت، اشتراک داریم، اساسا اجتهاد در جایی است که نص صریح وجود ندارد. توجه به شناخت ادیان و مذاهب در حوزه علمیه قم، خوب است و باید شاهد تحول در عرصه های علوم تلفیقی در این حوزه هم باشیم.