حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد دربارۀ سماحت از منظر قرآن و اهل‌بیت(ع) گفت: آن سماحتی که قرآن دعوت می‌کند این است که او بدی کرد، تو خوبی کن. امام‌حسین(ع) وقتی دید حر برمی‌گردد حاضر نشد عرق شرم بر پیشانی حر بنشیند.

۲۲ مهر ۱۳۹۶ - ۰۷:۵۲
قرآن می‌گوید جواب بدی را با خوبی بده/ امام حسین(ع) نخواستند حر شرمنده شود

به گزارش خبرگزاری اهل‌بیت(ع) ـ ابنا ـ شب سوم از سلسله مجالس «عزاداری به مناسبت شهادت امام‌سجاد(ع) و چهل‌ونهمین سالگرد درگذشت حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی شریعت‌زاده خراسانی» دیشب با سخنرانی حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی رستم‌نژاد، معاون آموزش حوزه‌های علمیه در مؤسسۀ امام‌سجاد(ع) واقع در قم برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد با اشاره به اینکه سماحت یکی از شش ویژگی اهل‌بیت(ع) مطابق خطبۀ امام‌سجاد(ع) است، در تبیین واژۀ سماحت گفت: سماحت معنای وسیعی دارد و به معنای بزرگواری، بزرگ‌منشی، جوانمردی، فتوت و ایثار است یعنی کسی که اهل تنگ گرفتن و شدت نیست.

وی افزود: پیامبر(ص) هم دینش را سهله و سمحه نامید یعنی دینش آسان و آسان‌گیر است. قرآن می‌گوید با این دین نخواستیم شما را به زحمت بینداریم و در حَرَج بندازیم بلکه اگر اعمالی بر شما گفته شد همه برای این بود که خدا می‌خواهد نعمتش را بر شما تمام کند و استحقاق رحمت را پیدا کنید. مثلاً نماز نیاز شماست و شما را بالا می‌آورد و برای به سختی انداختن نیست.

معاون آموزش حوزه‌های علمیه ادامه داد: سلوک رفتاری که خداوند برای انسان مقرر کرده در آنجا هم می‌گوید آدم سمح باشید. در بازارتان، عرصه را بر طرف سخت نگیرید، خدا رحمت کند مردی را که سمح باشد، در خرید و فروش و اداره و خانه سمح باشد. برخی به همه‌چیز گیر می‌دهند و حتی هدیه هم برای‌شان بیاورید گیر می‌دهند این از آن روح سمح فاصله دارد.

وی در تبیین سماحت اهل‌بیت(ع) اظهار کرد: اهل‌بیت(ع) ما عجیب بودند و بدترین بدی‌ها به آنان شد اما روزی که دست نیاز به آنان دراز شد بزرگواری نشان دادند. ما رابطه‌ای بهتر از علی(ع) و فاطمه(س) نداریم، وقتی امیرالمؤمنین(ع) خبر شهادت همسرشان(س) را شنیدند طاقت نیاوردند. در اولین منبع تاریخی ما کتاب سلیم بن قیس که مدت‌ها مفقود بود اما الان پیدا شده و بزرگان به اعتبار آن تصریح کرده‌اند در کتابش نوشته که وقتی آن دو نفر دیدند آبروی‌شان بخاطر سقیفه در خطر است و حضرت‌زهرا(س) راهشان نداد سراغ خود امیرالمؤمنین(ع) رفتند چون از سماحت امیرالمؤمنین(ع) خبر داشتند.

حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد افزود: ما نسبت به همسایه هم سماحت نداریم. اما آن سماحتی که قرآن دعوت می‌کند این است که او بدی کرد، تو خوبی کن. خلاصه، آن دو از امیرالمؤمنین(ع) اجازه خواستند و ایشان بدون معطلی گفتند از زهرا(س) اجازه می‌گیرم، آن‌ها پشت درب ایستاده بودند، علی(ع) به همسرشان(س) فرمودند که چه می‌گویید؟ این‌ها مرا واسطه کرده‌اند و می‌خواهند برای ملاقات بیایند. خطاب امیرالمؤنین(ع) این است که ای زن آزاده، همین‌هایی که جسارت کردند پشت درب هستند و برای عرض سلام می‌خواهند بیایند، چه بگویم؟

وی ادامه داد: ببینید پیغمبر(ص) را چه دل‌خون کردند که پیغمبر(ص) ما می‌گوید هیچ پیغمبری را به اندازۀ من اذیت نکردند، اما همین پیغمبری که اذیت شده بود، وقتی وارد مکه می‌شود می‌گوید هرکس به خانۀ ابوسفیان دشمن درجه یک من وارد شود در امان است، آن‌ها هم مانده بودند که چه کنند و نکند گردن‌ها را بزند، اما دیدند نه.

معاون آموزش حوزه‌های علمیه افزود: دو برادر دیده‌ام در مسئلۀ ارث باهم مشکل دارند، وضعیت همسایه‌ها را در جرائد بخوانید، دو تا شیعه دعوا می‌کنند و یکی دیگری را برای جای پارک می‌کشد! ما سماحت داریم؟! اهل‌بیت(ع) کجا هستند؟ در مجلسشان می‌نشینیم و گوش می‌کنیم اما سماحت نداریم. یک قطره از سماحت زندگی ما را گلستان می‌کند.

وی ادامه داد: پیغمبر(ص) با اینکه می‌داند همین ابوسفیان و تیره‌اش نسبت به فرزندانش چه اقداماتی خواهند داشت اما ببینید پس از پیروزی چه سماحتی نشان می‌دهد. در زندگی اهل‌بیت(ع) در این 250 سال آن‌قدر از این زیبایی‌ها هست که ما از بس شنیدیم برای ما عادی شده، این‌ها سرمایه‌های ماست، عیسوی‌ها مگر چقدر از عیسی(ع) دارند، ما که 250 سال تاریخ اهل‌بیت(ع) تابلوی جلوی ماست، قرآن فرموده این‌ها اسوۀ شما هستند و از این‌ها یاد بگیرید، اگر این‌ها در زندگی ما بیاید چه‌ها می‌کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد افزود: امیرالمؤمنین(ع) از ماجرای کربلا خبر داشته اما همین امیرالمؤمنین(ع) در همان ایامی که اموی‌ها گرفتار شده بودند و خانۀ خلیفۀ سوم محاصره شده بود و به هیچ‌کس اجازه نمی‌دادند آب و غذایی ببرند امام‌علی(ع) به حسنین(ع) می‌گویند شما خاندان پیامبر(ص) هستید بروید به اهالی خانه آب برسانید.

وی ادامه داد: سماحت پیامبر(ص) و ائمه(ع) یک نمونه‌اش را قرآن گفته است، سماحت اهل‌بیت(ع) یک کتاب مفصل است، جالب است که دشمنان هم از سماحت اهل‌بیت(ع) خبر داشتند و این کلید شخصیت‌شان را شناخته بودند و بارها آزمودند و از همین هم برای خودشان فرصت ساختند، در صفین معاویه زودتر به آب رسید و جلوی آب را بست، امیرالمؤمنین(ع) اینجا خطبه‌ای دارد و می‌گوید اول شمشیرهای‌تان را با خونشان سیراب کنید و بعد گلوی‌تان را با آب سیراب کنید که همین همین‌طور هم می‌شود. بعد معاویه با خود گفت عجب غلطی کردم، حالا خودمان آب نداریم، عمروعاص گفت برو آب رو بگیر، علی(ع) کسی نیست که به تو آب ندهد، که همین‌طور هم شد. سماحت یعنی این.

وی افزود: امام‌حسین(ع) را ببینید، غصۀ کربلا با یک انتخاب حر می‌توانست عوض بشود، حر سهم زیادی در این انتخاب دارد اما امام‌حسین(ع) وقتی دید حر برمی‌گردد حاضر نشد عرق شرم بر پیشانی حر بنشیند. ان‌شاءالله خداوند یک چشمه از این سماحت را به ما عطا کند که دنیا را گلستان می‌کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد دربارۀ چگونگی شش ویژگی اهل‌بیت(ع) گفت: این شش مورد همه‌اش باهم است. ممکن است کسی علم داشت باشد اما حلم نداشته باشد، آن‌دو را داشته باشد اما سماحت نداشته باشد و همین‌طور اما آن‌هایی که یکجا همه را در حد قله دارند اهل‌بیت(ع) هستند.

...............

پایان پیام/ 320

برچسب‌ها