به گزارش خبرگزاری بینالمللی اهلبیت(ع) ـ ابنا ـ دومین روز از همایش تخصصی «سیره امام کاظم(ع)، مقاومت و استکبارستیزی»، امروز یکشنبه ـ هفتم بهمن ماه ـ به همت دفتر سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی و همزمان با ایام شهادت هفتمین اختر تابناک امامت و ولایت، در قم برگزار شد.
نگاه تمدنی از رهگذر دین است نه مذهب
در ابتدا، آیتالله «احمد مبلغی» عضو مجلس خبرگان رهبری، به تبیین موضوع «نگاه تمدنی به سیره اجتماعی ـ سیاسی امام کاظم(ع)» پرداخت و بیان داشت: امام کاظم(ع) در راستای تمدنسازی، سه اصل مهم ساختارسازی، نهادسازی و نمادسازی را به ما یادآوری میکنند.
وی، «دین را عامل تمدن و امت را حامل تمدن» معرفی کرد و ادامه داد: نگاه تمدنی از رهگذر دین است نه مذهب؛ اگر امت پیامبر اکرم(ص) به دور خود دیوار بکشند و با هم دشمنی کنند، تمدنی شکل نخواهد گرفت.
آیتالله مبلغی افزود: متأسفانه امروزه، ارتباطی بین دو رکن مهم «دین و امت» ایجاد نشده و هر مذهب نسبت به دیگری بی تفاوت شده؛ در نتیجه تفسیرِ ناظر به تشکیل امت واحد نیز تعطیل شده است.
عضو مجلس خبرگان رهبری در پایان ابراز داشت: نهاد دین که توانایی تمدنسازی را داشته و دارد، امروزه کارکرد خود را در این زمینه از دست داده؛ چرا که تمدنسازی دین باید ناظر به تمام امت باشد، اما برخی مذاهب، دین را به اسم خود مصادره نمودند.
شکوفایی عقل نظری و عملی در سایه دین
در ادامه این نشست، حجتالاسلام دکتر «مرتضی جوادی آملی» رئیس بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء، به تبیین موضوع «تفقّه در دین و آثار آن از منظر امام کاظم(ع)» پرداخت و بیان داشت: تفقّه، به معنای فهم جامع، عمیق و گسترده از دین است. خداوند متعال در آیه ۴۴ سوره اسراء میفرماید: «وَإِن مِّن شَیۡءٍ إِلَّا یُسَبِّحُ بِحَمۡدِهِۦ وَلَٰکِن لَّا تَفۡقَهُونَ تَسۡبِیحَهُمۡۚ؛ یعنی هیچ چیزی نیست مگر اینکه همراه با ستایش، تسبیح او میگوید، ولی شما تسبیح آنها را نمیفهمید».
وی به بصیرت نهفته در امر فقاهت اشاره کرد و گفت: بَصَر در مرتبه بالاتری از نَظَر قرار دارد. خداوند متعال از بندگان خود، بصیرت در امور را میخواهد که فقه، این امر را برای ما به ارمغان میآورد.
حجتالاسلام جوادی آملی ضمن قرائت آیه ۲۲ سوره مبارکه توبه مبنی بر فقاهت و انذار قوم، ابراز داشت: دین هم عقل نظری و هم عقل عملی انسان را شکوفا میکند. نگاه سطحی و ظاهری به دین، تمدنساز نیست، لذا فقیه باید حکم برخواسته از نگاه عمیق خود به دین را، به مردم جامعه منتقل کند.
رئیس بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء در پایان، تفقه در دین را مایه رفعت دانست و افزود: امام کاظم علیهالسلام فرمودند: «فَإنَّ الْفِقْهَ مِفْتاحُ الْبَصیرَةِ وَتَمامُ الْعِبادَةِ؛ یعنی در دین خـدا دانا شوید؛ هـمانا دینشـناسی و فـقه، کلید بصیرت و کمال عبادت است»
گفتنی است در ادامه این نشست، حجتالاسلام دکتر «حمید پارسانیا» عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و حجتالاسلام دکتر «محمدعلی رنجبر» عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) نیز به تبیین موضوع «امام کاظم(ع) و راهبرد مقاومت فرهنگی» و «مقاومت و سیره سیاسی امام کاظم(ع)»، پرداختند.
................................
پایان پیام |۳۴۸
نظر شما