به گزارش خبرگزاری بینالمللی اهلبیت(ع) ـ ابنا ـ در آستانه فرارسیدن ایام مبعث، نشست تخصصی «جلوه نبوی و مناقب پیامبر اعظم(ص) در صحیفه سجادیه»، صبح امروز پنجشنبه ـ چهارم بهمنماه ۱۴۰۳ ـ در خبرگزاری ابنا برگزار شد.
ادعیه امام سجاد(ع)، زبان فطری مشترک برای همه
در ابتدای نشست، حجتالاسلاموالمسلمین «مرتضی وافی» رئیس بنیاد بینالمللی صحیفه سجادیه، این کتاب ارزشمند تشیّع را جزو اولین آثار امامیه معرفی کرد و بیان داشت: ادعیه امام سجاد(ع)، زبان فطری مشترک برای تمام انسانها است و برای همه سلامتجویان مسیر معنویت و سعادت، راهگشا میباشد.
وی افزود: تنوع مفاهیم اخلاقی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی در صحیفه سجادیه، مورد توجه اندیشمندان مختلف جهان قرار گرفته و آنان را به بررسی و تفسیر این کتاب ارزشمند وا داشته است. یکی از بهترین و جامعترین شروح صحیفه، کتاب «ریاض السالکین فی شرح صحیفة سید الساجدین(ع)» تألیف «سیدعلیخان حسینی مدنی شیرازی» در سال ۱۴۱۱ هجری قمری است.
حجتالاسلام وافی، به اهمیت ذکر صلوات در صحیفه اشاره کرد و ابراز داشت: صلوات، دوره کامل اصول دین است و امام سجاد(ع) با فراوانی این ذکر در ادعیه خود، در صدد مرور تمام باورهای دینی و توجه به شخصیت و جایگاه رسول مکرم اسلام(ص) هستند.
رئیس بنیاد بینالمللی صحیفه سجادیه، با نقل احادیث ائمه(ع) پیرامون جایگاه ذکر شریف صلوات، اظهار کرد: صلوات به عنوان رمز نجات در صحیفه آمده است و صرفا به عنوان ذکری برای رعایت آداب دعا و نیایش نیست.
وی در پایان، به زیباییشناختی واژههای صحیفه پرداخت و گفت: در دعای ششم امام سجاد(ع)، تعبیر «نُصح» برای مقام حضرت محمد(ص) بکار گرفته شده که معانی مختلفی ازجمله صداقت، صراحت، دلسوزی و اخلاق را در خود جای داده است.
امام سجاد(ع)، حلقه وصل دوره امام حسین و امام باقر(علیهمالسلام)
در ادامه این نشست، حجتالاسلاموالمسلمین دکتر «محمدرضا فوادیان» صحیفهپژوه و استاد حوزه علمیه بیان داشت: جای جای صحیفه سجادیه، مملّو از ذکر نام پیامبر اکرم(ص) است و حدود دویست مرتبه نام شریف ایشان در صحیفه آمده است.
وی ادامه داد: تمام اهلبیت(ع) در عالم وجود، به پیامبر اکرم(ص) متوسل میشدند. امام صادق میفرمایند: «لایزال الدعاء محجوباً حتی یصلّی علی محمد و آل محمد؛ یعنی دعا همواره پوشیده بوده و به اجابت نمیرسد تا اینکه بر محمد و آل محمد صلوات فرستاده شود».
دکتر فوادیان، دوره امامت امام سجاد(ع) را بسیار سخت توصیف کرد و ابراز داشت: امام سجاد(ع) توانستند، امامت فراموش شده در زمان امام حسین(ع) را به روانه شدن مردم به سوی خانه امام باقر(ع) تبدیل کنند؛ ایشان مردم گریخته از دین به سبب رفتارهای ثقیفه را مجددا به سمت دین بازگرداندند.
استاد حوزه علمیه، امام سجاد(ع) را پاسدار حریم نبوی دانست و بیان داشت: برخی فکر میکردند که قالب دعا، خنثی است؛ اما امام توانستند با این سلاح مؤثر، مردمی که در فضای چندپاره حکومت اسلامی، از درب خانه معصومین(ع) دوره شده بودند را به سمت جریان اصیل بازگردانند.
وی در پایان، به ۶ ویژگی پیامبر اکرم(ص) در بیان امام سجاد(ع) اشاره کرد و مواردی همچون امانت در وحی، نجابت در بین انسانها، برگزیده بودن در بین خلق، پیشوای رحمت، امامت خیر و کلید برکت را نام برشمرد.
................................
پایان پیام |۳۴۸
نظر شما