دکتر رحمانی فضلی در کنفرانس همکاری‌های اقتصادی منطقه‌ای برای افغانستان (رکا) ضمن بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران آماده همکاری با جامعه بین المللی برای اجرای پروژه‌های زیر ساختی در افغانستان است، اظهار داشت: باید به این درک مشترک برسیم که گروه‌های تروریستی نه تنها تهدیدی علیه منطقه، بلکه تهدیدی برای کل بشریت هستند.

۱۴ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۳:۵۷
گروه‌های تروریستی نه تنها تهدیدی علیه منطقه، بلکه تهدیدی برای کل بشریت هستند

به گزارش خبرگزاری اهل‌بیت(ع) ـ ابنا ـ وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران که برای شرکت در ششمین کنفرانس همکاری‌های اقتصادی منطقه‌ای برای افغانستان (رکا) به کابل سفر کرده است، در سخنرانی خود در این کنفرانس گفت: کماکان معتقدیم افغانستان امن، با اقتصادی شکوفا، پویا و خودکفا، تأمین کننده منافع همه کشورهای منطقه است و توافق هسته‌ای اخیرجمهوری اسلامی ایران با گروه ۱+۵ می‌تواند سرآغاز دیگری برای گسترش همکاری‌ها و تعامل منطقه‌ای، جهت رونق بخشیدن به اقتصاد کشورهای همسایه ما، بویژه افغانستان باشد.

دکتر «عبدالرضا رحمانی فضلی» گفت: این توافق فرصت‌های جدیدی را برای بالفعل درآوردن ظرفیت‌های فراوان جمهوری اسلامی ایران فراهم کرده و کشورمان آمادگی دارد منافع این توافق را برای پیشبرد توسعه منطقه به شراکت بگذارد.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران با توجه به برخورداری از موقعیت ممتاز جغرافیایی و شرایط مناسب امنیتی و زیر ساخت‌های مناسب جاده‌ای و ریلی، آمادگی دارد برای فعلیت بخشیدن به ظرفیت‌های ترانزیتی افغانستان وشکوفایی اقتصاد و تجارت در منطقه کمک نماید. طبیعی است که شکل‌گیری یک همکاری مؤثر اقتصادی درمنطقه، کمک خوبی به کاهش ناامنی‌ها و مشکلات نیز خواهد کرد.

وزیر کشور با اعلام اینکه رویای دیرینه کشورمان و کل منطقه درباره اتصال افغانستان و آسیای میانه از طریق بندر چابهار ایران درحال تحقق است افزود: چابهار مسیری بی بدیل، کم هزینه و مناسب برای این کشورها برای دسترسی به آب‌های آزاد بوده و راه را برای در هم تنیدگی و پیوستگی اقتصادهای منطقه که البته همزمان به ارتقای امنیت نیز منجر می‌شود فراهم می‌نماید و بر اساس امضای تفاهم نامه همکاری برای مشارکت هند در توسعه بخشی از فاز یک بندر چابهار بین وزرای حمل و نقل دو کشور در اردیبهشت ۱۳۹۴ در تهران دولت هند ۸۵ میلیون دلار در تجهیز فازیک طرح توسعه بندرچابهار سرمایه‌گذاری کرده و به مدت ۱۰ سال بهره‌برداری از این فاز را برعهده خواهد داشت و دو طرف در حال مذاکره جهت عقد قراردادهای اجرایی هستند.

دکتر رحمانی فضلی گفت: جمهوری اسلامی ایران توسعه چابهار را اقدامی جهت تحقق راهبرد دولت درتوسعه محور شرق و تسهیل ارتباطات منطقه، بویژه ارتباط کشورهای افغانستان وآسیای میانه با دریای عمان و اقیانوس هند تلقی می‌کند و لذا از سرمایه گذاری تمام کشورهای علاقمند در چابهار و محورهای مواصلاتی آن استقبال ویکی از کوتاه‌ترین، ارزان‌ترین و با صرفه‌ترین مسیرها را برای تجارت میان افغانستان و ترکیه و افغانستان و قفقاز و اروپا تأمین می‌نماید.

وی با ابراز نگرانی از افزایش خشونت و افراطی‌گری و توسعه جغرافیایی ناامنی از جنوب به شمال افغانستان در کنار ظهور گروه‌های افراطی با نام و مشخصات جدید گفت: اعتقاد راسخ داریم تروریست‌ها و افراط گرایان هیچگاه به خوب و بد قابل تقسیم شدن نیستند ، باید به این درک مشترک برسیم که این گروه‌ها نه تنها تهدیدی برعلیه منطقه، بلکه تهدیدی برای کل بشریت هستند.

وزیر کشور با پیشنهاد ابتکار دکتر «روحانی» رئیس جمهور کشورمان درخصوص همکاری برای جهان عاری از خشونت و افراط به نمایندگان حاضر در کنفرانس همکاری‌های اقتصادی منطقه‌ای برای افغانستان افزود: در این چارچوب می‌توانیم بسترها و فرصت‌های فراوانی جهت مقابله با تهدیدها و ارتقای همکاری‌های مشترک در جهت توسعه پایدار و متوازن در منطقه ایجاد نماییم.

دکتر رحمانی فضلی با اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای فعلیت بخشیدن به ظرفیت‌های ترانزیتی افغانستان وشکوفایی اقتصاد و تجارت در منطقه گفت: شکل‌گیری یک همکاری مؤثر اقتصادی درمنطقه، کمک خوبی به کاهش ناامنی‌ها و مشکلات نیز خواهد کرد.

وی گفت: اعتقاد راسخ داریم همگرایی منطقه‌ای مناسب‌ترین راهکار حل و فصل مشکلات منطقه ما است و در این جهت؛ لازم است کمک‌های هدفمند کشورهای منطقه جهت بازسازی افغانستان افزایش و تداوم یابد.

وزیر کشور افزود: تجربه موفق جمهوری اسلامی ایران در ایجاد و بازسازی زیر ساخت‌ها پس ازانقلاب اسلامی وجنگ تحمیلی، الگوی مناسبی برای انتقال به افغانستان است و در این زمینه جمهوری اسلامی ایران آماده همکاری با جامعه بین المللی برای اجرای پروژه‌های زیر ساختی بویژه در زمینه جاده ای و ریلی می‌باشد.

دکتر رحمانی فضلی گفت: جمهوری اسلامی ایران با توجه به موقعیت استراتژیک خود در منطقه، می‌تواند به عنوان دریچه اتصال کشورهای منطقه به بازارهای جهانی جهت ورود و خروج کالا و سرمایه قلمداد شود و برای رسیدن به این مقصود، جمهوری اسلامی ایران توسعه شبکهٔ خطوط ریلی و گسترش آن به کشورهای همسایه را در اولویت‌های اصلی خود قرار داده است.

وی با بیان اقدامات جمهوری اسلامی ایران در ایجاد زیرساخت‌ها در حمل و نقل ریلی در افغانستان گفت: پروژه راه آهن خواف- هرات از ابتدا با این هدف طراحی شد و این پروژه در قالب ۴ قطعه به طول ۱۹۱ کیلومتر، در نظر دارد تا دسترسی افغانستان را به بازارهای منطقه ای و جهانی گسترش دهد، بر اساس تفاهم نامه سال ۱۳۸۵ که بین ایران و افغانستان به امضاء رسید، مقرر شد تا ۳ قطعه این خط آهن به طول ۱۳۸ کیلومتر از طریق کمک‌های بلاعوض جمهوری اسلامی ایران احداث گردد و قطعه چهارم آن نیز توسط دولت افغانستان احداث شود که در حال حاضر زیر ساخت دو قطعه در خاک ایران به اتمام رسیده و عملیات روسازی آن آغاز شده است.

وزیر کشور گفت: هزینه ساخت سه قطعه‌ای که دولت جمهوری اسلامی ایران متعهد به ساخت آن شده بالغ بر ۲۵۰ میلیون دلار تخمین زده شده است و تکمیل و بهره برداری از این خط آهن، ضمن افزایش حجم مبادلات تجاری،کاهش هزینه‌های حمل و نقل کالا و مسافر بین دو کشور، در افزایش ترانزیت محموله‌های تجار به مقصد افغانستان وکشورهای آسیای میانه از مسیر ایران نیز تأثیر قابل ملاحظه‌ای خواهد گذاشت.

دکتر رحمانی فضلی با اشاره به تأثیر این طرح بر اقتصاد افغانستان گفت: براساس برآورد وزارت راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران، در سال اول بهره برداری این طرح، جا به جایی سالانه ۸۰۰ هزار تُن بار و ۲۵ هزار مسافر پیش بینی شده است که طی سال‌های بعد و با توجه به ظرفیت‌های موجود، رشد قابل ملاحظه‌ای خواهد داشت ، محورخواف- سنگان- هرات، درمسیر کریدور جدید ریلی ایران، افغانستان، تاجیکستان، قرقیزستان و چین قرارگرفته که طرحی بزرگ با هدف احیای جاده ابریشم ریلی محسوب می‌گردد.

وی پروژه احداث جاده میل ۷۸ (ماهیرود) به مرکز ولایت فراه را از دیگر پروژه‌های بزرگ جمهوری اسلامی ایران برشمرد و گفت: این پروژه به طول ۱۲۰ کیلومتر، مرز رسمی میل ۷۸ واقع در استان خراسان جنوبی ایران را به مرکز ولایت فراه در افغانستان متصل ساخته و ضمن تسهیل در ترانزیت کالا و کاهش مسافت سفر از مبادی بندر عباس و چابهار به افغانستان، زمینه صادرات محصولات و رونق اقتصادی منطقه را فراهم خواهد آورد و درحال حاضر، احداث این محور ۵۷ درصد پیشرفت داشته و ۶۵ کیلومتر آن تکمیل و در حال بهره برداری است.

وزیر کشور در پایان سخنان خود اظهار امیدواری کرد، درسایه مساعدت و مشارکت فعال همه کشورهای منطقه و فرا منطقه‌ای، اهداف مورد نظر به خصوص موضوع محوری کنفرانس حاضر تحت عنوان «احیای جاده ابریشم» هر چه زودتر محقق گردد و تمایل دارم به مردم و دولت افغانستان اطمینان دهم که جمهوری اسلامی ایران همانند سه دهه گذشته در کنار آن‌ها برای رسیدن به افغانستانی امن، با ثبات، شکوفا و توسعه یافته کمک خواهد کرد.

........................
پایان پیام/ ۲۷۰

برچسب‌ها