خبرگزاری اهلبیت(ع) ابنا:
نوشتار زیر از حجت الاسلام و المسلمین «حمید احمدی» رئیس کمیته فرهنگی آموزشی اربعین با عنوان «چهار امر در شب برات تقدیر و مکتوب شود!» درباره ویژگی های شب نیمه شعبان به روایت تراث اسلامی است که در پی میآید:
شب برات به شب نیمه شعبان گویند و در آن مولودی شریف که ذخیره الهی در جهان است، ولادت یافته و جهانیان بدو امید بسته تا غایت حق تعالی که وعده حتمی الهی است، تحقق یابد.
تولدش در یکی از والاترین شبها و زمانها مبین شرافت مولود و عظمت آن است. شبی که نزد ملل و اقوام مختلف از شرق عالم تا غرب آسیا از عهد باستان تا معاصر محترم و در آن آیینها و مراسمی در نکوداشت آن به اشکال مختلف برپا میشود. و او را "شب برات" نیز خوانند.
برخی از عالمان اهل سنت شب برات که همین شب مبارک نیمه شعبان باشد را شب قدر دانند و در بین عالمان شیعه نیز جمعی دیگر آن را مرتبط یا مقدمه و مدخل قدر خوانند.
بسیاری از مفسران به ویژه اهل عرفان در تفاسیری برخی آیات قرآن کریم را بر این شب تأویل و حمل کردهاند.
و این شب را شب نوشتن و کتابت و تقدیر امور مهم حیات آدمیان برشمردهاند.
چنانچه آوردهاند : هر که در این شب تا دیگر سال از دنیا رفتنی است نسخت آن از لوح محفوظ بردارند و به عزرائیل دهند و گویند: "این شغل توست تا دیگر سال" (۱)
همچنین آوردهاند که : هرچه نعمت و راحت و روزی بندگان بود، نسخت کنند و به میکائیل دهند و هرچه عز و مرتبت و اقبال و دولت بود،نسخت کنند و به اسرافیل دهند(۲)
غزالی نیز در کیمیای سعادت همین مضمون را چنین روایت میکند: " و در اثر است که شب نیمه شعبان؛صحیفه عمر به دست ملکوت دهند. هر که را در این سال جان باید گرفت، نام وی در آن صحیفه نوشته بود(۳)
میبدی در نوبت ثالثه تفسیر خود، که تأویل عرفانی آیات است، در ذیل آیات نخستین سوره دخان مینویسد :«حم والکتاب المبین ،انا أنزلناه فی لیلةالمبارکة»(۷) این شب مبارک ،به قول بیشتر مفسّران ،شب «نیمه شعبان »است و آن را «مبارک »خوانند از بهر آنکه پرخیر و برکت است همه شب ،داعیان را اجابت است، سائلان را عطیّت است، عاصیان را اِقالت (=گذشت) است، محبّان را کرامت است.
همهی شب، درهای آسمان گشاده ،جنّات عدن وفرادیس اعلی (=بهشت های برین) درها باز نهاده، ساکنان جنّاتالخلد بر کنگرهها نشسته ،ارواح انبیا و اولیا فراطرب آمده و از دوست خطاب آید : «هَل مَن سائل فَأعطیتُه"هَلمَن مُستَغفِر فَأغفِر لَه" آیا درخواستکنندهای هست تا به او ببخشم؟آیا استغفار کنندهای هست؟ او را بیامرزم»!(۸) و حکمتها و برکات فراوان دیگر به مولود این شب و منزلت و کرامتی که خداوند بدان عنایت کرده بر روی آدمیان گشوده و تا از برکت و رحمت آن نجات یابد و قرب حق ج ید و رستگار شود.
و نیز تقدیر آدمیان در این شب و روز رحمت مکتوب شود و در شبهای قدر رمضان صدور یافته و مقدر شود.
"إِلَهِی تَعَرَّضَ لَکَ فِی هَذَا اللَّیْلِ الْمُتَعَرِّضُونَ وَ قَصَدَکَ الْقَاصِدُونَ وَ أَمَّلَ فَضْلَکَ وَ مَعْرُوفَکَ الطَّالِبُونَ خدایا متعرضان خود را در این شب به تو عرضه داشتند و قاصدان به درگاهت آمدند و طالبان آرزوی فضل و احسانت دارند.
وَ لَکَ فِی هَذَا اللَّیْلِ نَفَحَاتٌ وَ جَوَائِزُ وَ عَطَایَا وَ مَوَاهِبُ و برای تو در این شب لطف ها و جایزه ها و عطاها و بخششهاست
تَمُنُّ بِهَا عَلَی مَنْ تَشَاءُ مِنْ عِبَادِکَ وَ تَمْنَعُهَا مَنْ لَمْ تَسْبِقْ لَهُ الْعِنَایَةُ مِنْکَ که منت نهی بدانها به هر که خواهی از بندگانت و آنها را از آنکه بدان اعتنایی نداشته ای باز داری
وَ هَا أَنَا ذَا عُبَیْدُکَ الْفَقِیرُ إِلَیْکَ الْمُؤَمِّلُ فَضْلَکَ وَ مَعْرُوفَکَ."
زادروز معنا وحقیقت هستی، حضرت بقیهالله الاعظم مبارک باد!
حمید احمدی
نیمه شعبان ۱۴۴۶
..............................
پایان پیام/ ۲۶۸
نظر شما