ابومحمد جولانی اعلام کرد که دوره انتقالی در سوریه ممکن است طولانی شود و حدود چهار سال به طول بینجامد.

۱۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۸:۴۵
زمینه‌سازی جولانی برای حکومت پایدار خود/ اعلام طولانی‌شدن زمان دوره انتقالی در سوریه

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی اهل‌بیت(ع) ـ ابنا ـ در اظهاراتی که به نظر می‌رسد در راستای فراهم کردن دوره‌ای انتقالی طولانی و تثبیت حکومتی پایدار باشد، احمد الشرع ملقب به ابومحمد جولانی فرمانده «اداره عملیات نظامی» که اکنون سوریه را اداره می‌کند، اعلام کرد که دوره انتقالی ممکن است طولانی شود و حدود چهار سال به طول بینجامد تا فرصت برای تدوین قانون اساسی، اجرای سرشماری جمعیتی و آماده‌سازی برای انتخابات در کشور فراهم شود.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که انتظار می‌رود توافقی برای تشکیل شورایی مشابه شورای ریاستی لیبی حاصل شود؛ شورایی که برای پر کردن خلأ قانونی پس از سقوط نظام معمر قذافی و تقسیم لیبی به دو بخش شرقی تحت فرماندهی خلیفه حفتر با حمایت روسیه و غربی تحت هدایت عبدالحمید الدبیبه با حمایت ترکیه ایجاد شد.

پیام به عربستان و کشورهای خلیج فارس

الشرع در مصاحبه‌ای با شبکه‌های سعودی «العربیه» و «الحدث»، ضمن دلجویی از کشورهای خلیج فارس، به‌ویژه عربستان سعودی، وعده‌هایی برای تأمین امنیت خلیج فارس «به مدت پنجاه سال آینده» ارائه کرد، بدون آنکه جزئیات بیشتری بیان کند. این اظهارات به مسائل مختلفی، از جمله موضوع قاچاق مواد مخدر (کپتاگون) و «جهادی‌ها» اشاره داشت.

الشرع که اکنون زمام امور سوریه را در دست دارد، در پیامی مستقیم به عربستان، تأکید کرد که «مواضع اخیر عربستان بسیار مثبت است» و افزود: «عربستان در تلاش برای تثبیت ثبات سوریه است و فرصت‌های سرمایه‌گذاری بزرگی در این کشور دارد.»

او همچنین از تلاش‌های عربستان برای سوریه قدردانی و تأکید کرد که این کشور نقش مهمی در آینده سوریه خواهد داشت.

الشرع همچنین با اشاره به دوران کودکی خود که تا هفت سالگی در ریاض زندگی می‌کرده، تمایل خود برای بازدید مجدد از این شهر را ابراز کرد.

روابط با ایران و روسیه

الشرع در بخشی از سخنانش درباره روابط با ایران ابراز امیدواری کرد که تهران «سیاست‌ها و مداخلات منطقه‌ای خود را بازنگری کند» و افزود که به دنبال نقشی مثبت از سوی ایران در منطقه است. 

وی در خصوص روابط با روسیه نیز این کشور را «دومین قدرت برتر جهان با اهمیتی راهبردی برای سوریه» توصیف کرد و بر تمایل خود به حفظ حضور مسکو در سوریه، به‌گونه‌ای که به روابط دوجانبه و منافع مشترک آسیبی نرسد، تأکید کرد.

فعالیت‌های اخیر الشرع

طی دو روز گذشته، الشرع به فعالیت‌های سیاسی خود ادامه داده و ملاقات‌های متعددی داشته است که از جمله آن‌ها دیدار با یک هیئت لیبیایی (از غرب لیبی) به سرپرستی وزیر ارتباطات و امور سیاسی، ولید اللافی، و همچنین پذیرش یک هیئت بحرینی بوده است. 

در حالی که شایعاتی درباره سفر قریب‌الوقوع وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی، به دمشق منتشر شده بود، منابع مصری این موضوع را تکذیب کردند و اعلام کردند که برنامه‌ای برای چنین سفری در حال حاضر وجود ندارد.

جزئیات طرح آینده سوریه

الشرع در حالی که از کشورهای همسایه درخواست تعامل و بی‌طرفی در مناقشات منطقه‌ای کرده بود، برنامه خود برای آینده سوریه را تشریح کرد و خواستار حداقل چهار سال برای اجرای آن شد.

او معتقد است که تدوین و تصویب قانون اساسی جدید ممکن است «حدود سه سال» طول بکشد و برگزاری انتخابات نیز به «چهار سال» زمان نیاز دارد. 

این طرح مستلزم تشکیل شورایی است که پس از برگزاری نشست‌های گفت‌وگوی ملی جامع ایجاد شود. این گفت‌وگوها، که نخستین آن با حضور شیوخ عشایر و نمایندگان برخی طوایف برگزار شد، نتیجه‌ای جز انتشار بیانیه‌ای در حمایت از «اداره عملیات» نداشت.

نقش زنان و دیدگاه‌های محافظه‌کارانه

حضور کمرنگ زنان در این فرآیند یکی از مسائلی بوده که طی روزهای اخیر در جامعه سوریه مورد بحث قرار گرفته است. این موضوع پس از اظهارات مسئول دفتر زنان در «دولت موقت»، عائشه الدبس، که زنان را به نقش «طبیعی» خود در تربیت فرزندان محدود کرد و از گفت‌وگو با هر گروهی که با دیدگاه‌های او همخوانی ندارد، سر باز زد، جنجال‌آفرین شد. سخنان او که بر لزوم تبعیت از شریعت اسلامی تأکید داشت، نشان‌دهنده مسیر احتمالی آینده سوریه است که ممکن است با رویکردی محافظه‌کارانه و مردسالارانه همراه باشد.

تحولات نظامی و امنیتی

در راستای کنترل وزارت دفاع، که پس از انحلال ارتش ایجاد شده است، الشرع تصمیم به ارتقای درجه تعدادی از افسران گرفت که از جمله آن‌ها مرهف ابوقصرة به عنوان وزیر دفاع جدید بود. این تصمیم پس از دیدار الشرع با فرماندهان گروه‌های مسلح در سوریه اتخاذ شد، دیدارهایی که هدف آن انحلال گروه‌ها و ادغام نیروهای آن‌ها در وزارت دفاع است.

در همین حال، انس خطاب (ابواحمد حدود)، رئیس سازمان اطلاعات «دولت موقت»، اعلام کرد که نهاد امنیتی جدید سوریه برای «حفظ امنیت شهروندان و حقوق آن‌ها» تلاش خواهد کرد و وعده داد که با «مجرمان و برهم‌زنندگان امنیت» مقابله کند.

در حوزه امنیتی، «اداره عملیات نظامی» و «دستگاه امنیتی» وابسته به «هیئت تحریر الشام» به عملیات پاکسازی برای دستگیری بازماندگان رژیم سابق ادامه می‌دهند. این در حالی است که برای نخستین بار درگیری‌هایی در برخی مناطق روستایی لاذقیه با استفاده از بالگردهای جنگی انجام شده است، اما اطلاعات مربوط به این عملیات‌ها همچنان تحت سانسور شدید قرار دارد.

..............................

پایان پیام/  ۲۶۸