خبرگزاری اهلبیت(ع) ـ ابنا: در زندگی پُر هیاهوی امروزی که همه انسانها درگیر مسائل روزمرّه و مادی خود شدهاند و سبکهای مختلف زندگی در هویتبخشی به افراد، تأثیر فراوان گذاشته است، آمارها نشان میدهد افراد زیادی که آلودهی شیوههای غربی برای زندگی خود شدند، عملا دُچار سر در گُمی بوده و همچنان به دنبال گمشدهای میگردند که آنها را به لحاظ معنوی آرام کند.
در این میان، سیره اهل بیت علیهمالسلام و خصوصا سبک زندگی حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام، تنها آرامبخش برای حیات دنیوی و اخروی به شمار میرود که تأسّی به آن میتواند از بروز بسیاری از مشکلات خانوادگی و اجتماعی جلوگیری کند و ما به عنوان شیعهی این مکتب، بدان اعتقادی راسخ داریم.
متأسفانه علیرغم تمام مزایای روش اهلبیت علیهمالسلام برای زندگانی دنیا و عُقبی، امروز با کمتوجهیِ عدهای از افراد جامعه نسبت به این مقوله و شاخصه مواجهیم که ضرورت تبیین و تبلیغ آن برای صاحبان فکر و اندیشه، امری مسجّل و قطعی به نظر میرسد.
به همین منظور، پیرو نشست «ضرورت و چگونگی الگوبرداری نسل جدید از سبک زندگی فاطمی»، که با حضور سرکار خانم «معصومه فاطمی» پژوهشگر مطالعات زنان و سرکار خانم «عفت عربزاده» استاد جامعة الزهرا علیهاالسلام، در روزهای گذشته در سالن جلسات خبرگزاری اهلبیت(ع) ـ ابنا برگزار شد، هر کدام از کارشناسان با موضوع «ضرورت و چگونگی الگوبرداری نسل جدید از سبک زندگی فاطمی»، به بیان دیدگاهها و نظریات خویش پرداختند.
در ابتدای این نشست، سرکار خانم اعظم ربانی دبیر جلسه، ضمن خیر مقدم به میهمانان، به طرح موضوع جلسه پرداخت و گفت: همانطور که میدانید سبک زندگی فاطمی، برطرف کنندهی بسیاری از مشکلات زندگی عصر ما است و سبک زندگی این بانوی بزرگوار میتواند چراغ راه جامعهی اسلامی و راهگشای بسیاری از مسائل روز جامعه و مشکلات خانوادهها باشد.
وی با اشاره به شیوه زندگانی فاطمی که دارای ابعاد مختلف عبادی، تربیتی و اخلاقی است، گفت: امروزه خانوادهها و به ویژه بانوان برای تمسّک به زندگی این بانوی بزرگوار میتوانند حول محور تربیت فرزند، همسرداری، عفاف و حجاب و اخلاق و سایر ابعاد زندگی در مسیر درست و انسانسازی حرکت کنند.
سپس خانم فاطمی در موضوع الگویابی از حضرت فاطمه علیهاالسلام به پاسخ این پرسش پرداخت که چرا ما باید الگویابی کنیم و افزود: دنیای کنونی دنیایی است که همهی انرژی و وقت خودش را برای الگودهی میگذارد؛ انیمیشنها و فیلمهای فراوانی که ساخته میشود، رمانهای متعددی که نوشته میشود و محصولاتی که به تبع آنها به بازار میآید، لوازم التحریر، پوشش و لباسها و سایر محصولات مختلف برای این میآیند که الگویی را بِرند کنند تا مخاطب بتواند با آن ارتباط برقرار کند و سبک زندگی خودش را بر اساس آن الگو بسازد.
پژوهشگر مطالعات زنان با بیان اینکه ما وقتی یک الگو را میسازیم و آن را بزرگ میکنیم، حتی اگر یک الگوی خیالی باشد، با توجه به آن دو تا هدف داریم، ابراز کرد: هدف اول، مسئله قابل فهم بودن و دومین هدف هم، امکانپذیر بودن است؛ یعنی وقتی الگوی عینی و واقعی مثل حضرت فاطمه سلاماللهعلیها را بیان میکنیم، میگوئیم ببینید یک آدم در همین دنیایی که ما زندگی کردهایم، زندگی کرد و توانست، پس عینی میشود.
وی در پاسخ به این شبهه که حضرت فاطمه علیهاالسلام، چون همسرش یا پدرش معصوم بود، پس اینگونه شد، اظهار کرد: این تصوّر غلطی است، ایشان اگرچه معصوم بود؛ ولی در همین زندگی اجتماعیِ ما زندگی کرد، با همین انسانها معاشرت کرد و اتفاقاً با آدمهایی تعامل داشت کرد که در سطح خیلی پائینی بودند.
خانم فاطمی ادامه داد: اگر سیرهی حضرت زهرا علیهاالسلام را ببینیم، مشخص میشود که سطح افراد اطراف ایشان، خیلی پایین بوده است و ایشان با آنها زندگی کرد و توانست معصوم باشد و بماند. نه اینکه اجباراً معصوم باشد. ما گاهی اوقات میگوئیم چون اجباراً معصوم بود، اینطور شد؛ نه! ایشان به صورت مداوم با سایر مردم در مرتبط بود و باز هم عصمت داشت؛ غیر از ایشان، حضرت زینب و حضرت معصومه علیهماالسلام هم بودند که در بین چهارده معصوم نبودند؛ ولی با همین شرایط، خودشان را از گناه دور نگاه داشتند، پس یعنی ممکن است و میشود؛ لذا حضرت فاطمه علیهاالسلام یک الگوی قابل فهم از این جهت هستند.
وی با بیان این نکته که ما باید در ارائه زندگی حضرت فاطمه علیهاالسلام، ایشان را با ادبیات قابل فهم و ادبیاتی که به زندگی مردم نزدیک است، معرفی کنیم تا بتوانند بفهمند، گفت: هر چند که یک بُعد از شخصیت حضرت و مباحث عرفانی و معنوی که در شخصیت ایشان هست، ممکن است خارج از حدّ فهم ذهن امثال من باشد؛ اما لازم است به آن بخش هم پرداخته شود.
پژوهشگر مطالعات زنان با بیان اینکه حضرت فاطمه علیهاالسلام سختیهای فراوانی در زندگیشان دیدند و با تمام این سختیها توانستهاند ایمانشان را نگه دارند، گفت: ایشان در کمترین سن، مادر از دست دادند، در کودکی شعب ابیطالب و آن سختیها و تحریمهای اقتصادی را درک کردند، شرایط سختی که برای پدرشان بود را مثل توهینها و محدودیتهایی که بود را دیدند و خلاصه در برابر ناملایمات روزگار، از خود مقاومت نشان دادند.
وی در ادامه با بیان اینکه حضرت زهرای مرضیه علیهاالسلام با بهترین مرد عالَم ازدواج میکند، اظهار داشت: گاهی مطرح میشود هر کس در شرایط حضرت فاطمه علیهاالسلام میبود و با امیرالمومنین علی علیهالسلام ازدواج میکرد، طبیعتا او هم میتوانست به همین خوبی زندگی را اداره کند، چون همسرش معصوم بود؛ اما این صرفاََ یک فرضیهی مخدوش است؛ زیرا ما میبینیم که در زندگی پیامبر اعظم صلیاللهعلیهوآله، همهی همسران ایشان یکسان نبودند، همینطور در زندگی سایر امامان معصوم علیهمالسلام؛ پس نشان میدهد که این ظرفیت وجودی در خود حضرت زهرا علیهاالسلام است که توانسته با چنین شرایط سختی زندگی کند.