روز «قهرمانی ملی» با ایام هفته بسیج همزمان شده است؛ شجره طیبه‌ای که پس از 45 سال همچنان ثابت‌قدم و پابرجاست و شاخ و برگ آن علاوه بر سرزمین ایران اسلامی، نه تنها منطقه غرب آسیا که مرزهای جغرافیایی شرق و غرب را درنوریده است.

۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۰
ویژگی‌های مشترک بسیجیان دیروز و بسیجیان امروز که قهرمانان ملی هستند

به گزارش خبرگزاری اهل بیت(ع) ـ ابنا ـ در تقویم جمهوری اسلامی ایران ۳۰ آبان به عنوان روز« قهرمان ملی» نام گذاری شده است.

به پاس رشادت‌های جهانی سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، و اعلام پایان سیطره داعش بر  سرزمین‌های اسلامی در۳۰ آبان ۱۳۹۶ توسط این سردار رشید اسلام، این روز به عنوان روز «قهرمان ملی» نامگذاری شده است.

در این راستا «احمد عارفخانی» کارشناس فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، در یادداشت زیر به بررسی ویژگی‌های مشترک بسیجیان دیروز و بسیجیان امروز پرداخته است:

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

به کوشش: احمد عارفخانی

(کارشناس فضای مجازی و شبکه های اجتماعی)

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

روز «قهرمانی ملی» با ایام هفته بسیج همزمان شده است؛ شجره طیبه‌ای که پس از ۴۵ سال همچنان ثابت‌قدم و پابرجاست و شاخ و برگ آن علاوه بر سرزمین ایران اسلامی، نه تنها منطقه غرب آسیا که مرزهای جغرافیایی شرق و غرب را درنوریده و باعت شگفتی بسیاری در دنیا شده است.

رهبر انقلاب پنجم آذرماه سال ۱۴۰۱ در دیدار با بسیجیان، نگاه نو و جدیدی از بسیج ارائه کردند و از شیخ محمّد خیابانی در تبریز، محمّدتقی خان پسیان در مشهد ، میرزا کوچک‌خان جنگلی در رشت، آقانجفی و حاج‌آقا نورالله در اصفهان، آسیّدعبدالحسین لاری و بعضی دیگر از بزرگان علما، مانند شیخ جعفر محلّاتی در شیراز، و رئیسعلی دلواری در بوشهر، به عنوان افراد بسیجی یاد کردند.

رهبر انقلاب همچنین در دیدار با بسیجیان در هشتم آذر ۱۴۰۲ از افرادی همچون سردار سلیمانی، صیاد شیرازی، همت، بابایی، شیرودی، همدانی، شهید فخری‌زاده و مرحوم کاظمی آشتیانی موسس پژوهشگاه رویان به عنوان بسیجیان عرصه‌های دفاع و علم ودانش نام بردند.

به راستی بسیجیانی که رهبر انقلاب از آنها به عنوان بسیجی نام بردند دارای چه ویژگی‌های شخصیتی، اعتقادی و سیاسی بودند که در این طیف وسیع از محمدتقی خان پسیان به عنوان یک کلنل دوران رضا خانی تا سپهد حاج قاسم سلیمانی به عنوان یک سپهبد تحت نظام ولی فقیه و از میرزا کوچک خان جنگلی تا مرحوم کاظمی آشتیانی، قرار می‌گیرند.

به نظر می‌رسد ویژگی‌هایی از مبارزه با استبداد، مبارزه با استعمار، مبارزه با استکبار، طرفداری از مظلومان، اقدمات عام‌المنفعه بویژه کمک و دستگیری از محرومان، و ایستادگی در مقابل ظلم، برخی از ویژگی‌های مشترک بسیجیان دیروز و امروز است لذا بسیاری از این افراد جزء قهرمانان ملی ما هستند.

نگاهی اجمالی به زندگی سیاسی بسیجیان دوران معاصر حکایت از استبدادستیزی، استعمارستیزی و استکبارستیزی این افراد دارد.

شهید محمد خیابانی

شهید محمد خیابانی (۱۳۳۸-۱۲۹۷ ق)، عالم و مبارز دوران مشروطیت و از نمایندگان مردم آذربایجان در مجلس آن دوره بود. او از دوران جوانی، از طریق محراب و منبر با عموم مردم در ارتباط بود و مسائل دینی و علمی ‌و فرهنگی و اجتماعی را برای آنان بیان می‌کرد. شهید خیابانی، سرانجام در راه مبارزه با استعمار، توسط مزدوران داخلی به شهادت رسید. برخی از فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی وی، شامل عضویت در انجمن ایالتی آذربایجان، مدیریت روزنامه تجدد، حضور در مجلس مخالفت با قرارداد ۱۹۱۹ می‌شود.

کلنل محمدتقی خان پسیان

کلنل پسیان  بعد از اقدمات مختلف، پس از اطلاع از ماهیت کابینه سید ضیاء نسبت به آزادی جمعی از مستبدین و دستگیری برخی از آزادی‌خواهان همچون مدرس، معتقد بود که تغییر سیستم حکومت به منظور اداره صحیح کشور الزامی است و این امر را از منطقه تحت نفوذ خود آغاز نمود.

میرزا کوچک خان

میرزا یونس مشهور به میرزا کوچک خان جنگلی (۱۲۵۹ش- ۱۳۰۰ش) رهبر مشروطه‌خواه جنبش جنگل بود که به‌دلیل نابسامانی‌های داخلی بعد از مشروطه و تعرض و دخالت‌های بیگانگان در ایران قیام و در رشت اعلام جمهوری کرد. برخی فعالیتهای ایشان شامل رهبری هیأت اتحاد اسلام، فعالیت‌های نهضت جنگل و اعلام جمهوری در رشت می‌شود.

محمدتقی آقا نجفی اصفهانی

آقا نجفی به ناصرالدین شاه و دستگاه حکومت او بی‌اعتنا بود و با ظل‌السلطان فرزند شاه که حاکم اصفهان بود و بسیار بر مردم ستم می‌کرد، همواره درگیر بود، اما در واقع قدرت او از قدرت حاکم اصفهان افزون‌تر بود. ظل‌السلطان، آقانجفی را مانع تاخت و تاز، چپاول و تجاوز خود می‌دید. مأموران استعماری انگلستان نیز که برای بسط تسلط دولت متبوع خود بر ایران، برنامه‌های گسترده داشتند و قدرت اجتماعی آقانجفی را مانع اجرای نقشه‌های خویش می‌یافتند، از او بیم‌ناک بودند. به همین جهت، همواره سعی در تضعیف وی داشتند ولی به جهت توجه مردم به وی، دشمنی آنان کاری از پیش نبرد.

وی در جریان جنبش مشروطه و مهاجرت کبرا به جمع مهاجرین و متحصنین قم پیوست و پس از پیروزی مشروطه‌خواهان، نخستین انجمن ملی را با نام «انجمن مقدس ملی اصفهان» به همراهی گروهی از علما و بزرگان، از جمله سید حسن مدرس تشکیل داد. حاج آقا نورالله و سید حسن مدرس به همراه جمعی دیگر از آزادی‌خواهان، انجمن سرّی تشکیل دادند و خود را برای مبارزه با استبداد آماده نمودند.

آيت‌الله سيد عبدالحسين لاری

آیت‌الله لاری یکی از فعال‌ترین روحانیون در مبارزه با استبداد و ظلم به شمار می‌آمد که در همه‌ی آثار خود به این موضوع پرداخته است. سید در آثارش با استناد به آیات قرآن و سنت پيامبر(ص)، و با استدلال‌های محکم، ضمن آنکه فریب‌کاری‌های مستبدین و ستمگران را آشکار کرد، آن‌ها را در زمره‌ی مفسدین فی‌الارض و محاربین با مسلمین قرار ‌داد که با خدا و پیامبرش به مبارزه برخاسته‌اند. سید با انتشار رساله‌های «آیات الظالمین» و «احکام قانون اداره بلدیه»، نه تنها همکاری مسلمانان با حکومت‌های استبدادی را نامشروع دانست؛ بلکه حکم قتل آن‌ها را صادر کرد. در این میان، برخورد آیت‌الله لاری با مستبدین در جریان انقلاب مشروطیت بسیار برجسته و تعیین‌کننده بود. سید و یارانش از همان آغاز، مبارزه‌ای گسترده‌ با حکام محلی مستبد و به خصوص قوام‌الملک شیرازی به راه انداختند. تشکیل انجمن اسلامی در لار و برخی از شهرهای دیگر از نخستین اقدامات ایشان بعد از پیروزی انقلاب مشروطیت بود.

شیخ محمدجعفر محلاتی

اندکی پس از آغاز جنگ جهانی اول و ورود نیروهای انگلیسی به بندر بوشهر، شیخ محمدجعفر محلاتی در جنوب عراق به همراه مراجع و علمای شیعه عراق بر ضد اشغالگران انگلیسی فتوای جهاد صادر کرد و علمای فارس نیز به تبعیت از آنان، فتوای جهاد دادند. مردم بوشهر پس از اطلاع از فتاوای جهاد مراجع، برای دفاع از استقلال و شرف ملی خود به مقابله با نیروهای انگلیسی شتافتند و پانصد تن از جوانان برومند تنگستانی به رهبری رئیسعلی دلواری در برابر انبوه لشکریان انگلیسی و به قصد بیرون راندن آنان از بوشهر به مقاومت پرداختند و ضربات کوبنده‌ای بر دشمن وارد کردند.

رئیسعلی دلواری

رئیسعلی دلواری (۱۲۶۳-۱۲۹۴ش)، از رهبران قیام مردم جنوب ایران در تنگستان و بوشهر علیه اشغال‌ ایران توسط انگلیسی‌ها در میانه جنگ جهانی اول بود. با شروع جنگ جهانی اول و حائز اهمیت بودن منطقه جنوب ایران به لحاظ اقتصادی برای انگلیس و همچنین ضعف دولت ایران، انگلیسی‌ها شهر بوشهر را اشغال کردند. رئیسعلی از جمله افرادی بود که با گرفتن حکم جهاد از علمای شیعه به مقابله با انگلیسی‌ها پرداخت و توانست با بسیج مردم و شبیخون‌های زیاد، تلفات بسیاری به انگلیسی‌ها وارد کند.

..................................

پایان پیام/ ۱۶۷