یقیناً براى هر کسى روزگارى پیش مى ‏آید که از نظر معیشت ممکن است سخت در مضیقه و تنگنا قرار گیرد. زنان فهیم و متدینه در چنین روزهایى با تحمل کمبودهاى زندگى و فقر و ندارى و تحمل سختی هاى آن و ناملایمات مى سازند.

۱۹ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۱
زندگی ساده و سرشار از عشق و محبت علی و فاطمه (علیهما السلام)

خبرگزاری اهل بیت (ع) / ابنا: زندگى مشترک هر انسانى داراى فراز و فرود و سختى و خوشى، و ثروتمندى و ندارى است. یقیناً براى هر کسى روزگارى پیش مى‏ آید که از نظر معیشت ممکن است سخت در مضیقه و تنگنا قرار گیرد. زنان فهیم و متدینه در چنین روزهایى با تحمل کمبودهاى زندگى و فقر و ندارى و تحمل سختی هاى آن و ناملایمات مى‏ سازند و با لبخند شادى آخرین حزن و اندوه را از دل شوهر و فرزندان مى‏ زدایند. فاطمه زهرا (س) چنین انتظارى از زنان مؤمنه دارد چرا که خود در اوج صبر و بردبارى و تحمّل کمبودها و نداری هاى زندگى بود. به این نمونه‏ ها توجه کنید:

1- در یکى از صبحگاهان امیر مؤمنان على (ع) فرمود: «فاطمه جان! آیا غذایى دارى تا گرسنگى ام برطرف شود؟ پاسخ داد: نه، به خدایى که پدرم را به نبوّت و شما را به امامت برگزید سوگند که دو روز است در منزل غذاى کافى نداریم، آنچه بود به شما و فرزندانم دادم و خود از غذاى اندک موجود استفاده نکردم.
امام با تأسف فرمود: فاطمه جان! چرا به من اطلاع ندادى تا به دنبال تهیّه غذا بروم؟ فاطمه گفت: «یا اباالحسن انّى لاستحیى من الهى ان اکلف نفسک مالاتقدّر علیه؛(20) اى اباالحسن! من از خدایم حیا مى ‏کنم که تو را به چیزى وادار نمایم (و از تو درخواستى داشته باشم) که تو بر آن توان و قدرت ندارى»

این درس بزرگى است براى همه زنانى که زهرا (س) را به عنوان الگو پذیرفته ‏اند، که بخاطر درخواست هایى که در توان شوهر نیست زندگى و نشاط زندگى را از بین نبرند، و خداى ناکرده زندگى مشترک را متلاشى نکنند.

2- روزى على (ع) فرمود: فاطمه جان آیا غذایى موجود است که بیاورى؟ فاطمه پاسخ داد: سوگند به خداوندى که حق و قدر تو را بزرگ شمرد، سه روز است که غذاى کافى در منزل نداریم و همان مقدار ناچیز را در اختیار شما قرار دادم و خود گرسنگى را تحمل نمودم! حضرت على (ع) فرمود: چرا اطلاع ندادى؟ گفت: «کان رسول اللّه نهانى ان اسألک شیئاً فقال لاتسألى ابن عمّک شیئاً ان جاءک بشى ءٍ عفواً والّا فلا تسألیه ؛ رسول خدا مرا نهى فرمود که چیزى از تو درخواست نمایم و به من سفارش فرمود: چیزى از پسر عمویت درخواست مکن، اگر چیزى براى تو آورد بپذیر و اگر نه خود درخواست چیزى نداشته باش(1)».

3- امیر مؤمنان على (ع) باغ خود را به 12 هزار درهم فروخت و پول آن را بین فقرا و تهیدستان مدینه تقسیم نمود و با دست خالى به منزل برگشت. طبیعى است که انتظار فرزندان و همسر پس از فروش باغ این است که مقدارى غذا و میوه براى منزل تهیه شود .

فاطمه (س) پرسید: غذاى امروز ما چه شد؟ امام براى تهیه غذا بیرون مى‏ رود، اما فاطمه ناراحت است با خود مى‏ گوید: چرا سؤال کردم؟ و آن گاه این جمله را به زبان جارى کرد: «فانّى استغفراللّه و لا اعود ابداً ؛ من از خدا طلب آمرزش مى ‏کنم و دیگر این رفتار را تکرار نخواهم کرد (2)».

گاه فشار و سختی هاى زندگى به حدّى مى ‏رسید که زهرا (س) مجبور مى‏ شد گوشه‏ هاى آن را با پدر مطرح نماید از جمله روزى خدمت پدر عرض کرد: «من و پسر عمویم چیزى از مسائل رفاهى نداریم، مگر پوست گوسفندى که شب ‏ها بر روى آن مى‏ خوابیم و روزها بر روى آن شتر خود را علف مى‏ دهیم».
رسول گرامى اسلام (ص) فرمود: «یابنیّه اصبرى فانّ موسى بن عمران اقام مع امرأته عشر سنین مالهما فراش الّا عباءة قطوانیّة ؛دختر عزیزم! صبر و تحمل داشته باش، زیرا موسى بن عمران ده سال با همسرش (دختر شعیب) زندگى کرد و فرشى جز یک قطعه عباى قطوانى نداشتند (4).

چه بسیار زندگی هایى که بخاطر یک لباس اضافى که در خواست شده و شوهر نتوانسته تهیه کند، و یا فلان وسیله زینتى و یا دکورى و... از هم پاشیده، و اگر در زندگی هاى امروزى مقدارى صبر و تحمل در مقابل کمبودها وجود داشت این همه آمار طلاق بالا نمى‏ رفت و در سطح دنیا در رتبه چهارم قرار نمى‏ گرفتیم، آمار بالاى طلاق در بین اقشارى مشاهده مى‏ شود که با فقر فرهنگ دینى و معنوى از توقعات بالاى مادّى برخوردارند، که این حالت با فرهنگ شیعه بودن و فاطمه زهرا (س) و على (ع) را الگو قرار دادن سازگارى ندارد.

در یک کلام اگر آن گونه که زهرا (س) زندگى کرد و آن گونه که زهرا (س) به زنان مسلمان سفارش کرد رفتار شود، هم معنویات و آرامش زندگی ها بهتر و بیشتر مى‏شود و هم آمار طلاق ‏ها و جدایى کم مى ‏شود، و هم شیرینى و نشاط زندگى خانوادگى بیشتر و بهتر خواهد شد.

________________________________________________________

پاورقی‌ها:

1- بحارالانوار، ج 37، ص 103، تفسیر برهان، ج 1، ص 282.
2- بحارالانوار، ج 14، ص 197، احقاق الحق، ج 10، ص 314، البدایة و النهایه، ج 6، ص 111.
3- بحارالانوار، ج 41، ص 46، کتاب امالى صدوق، حدیث 10، ص 379.
4- سنن ابن ماجه، ج 2، ص 3، تذکرة الخواص، ص 316 به نقل از فرهنگ سخنان فاطمه (س)، ص 217، حدیث 184.